Registracijom domene zaštitite brend

0

Registracijom, tj. kupovinom vlastite internet domene osiguravate zaštitu i prisutnost vašeg brenda na internetu. Obično je naziv vašeg brenda ujedno i naziv vaše domene, stoga je, u cilju njegove zaštite i rasta, preporučljivo registrovati sve domene sa imenom brenda koje bi vam mogle biti potrebne u budućnosti. Na taj način štitite ime brenda i sprječavate mogućnost da neko drugi registruje domenu sa vašim nazivom. Zloupotreba internet domena je česta pojava i kao takva ne predstavlja novost, ali u poslednje vreme uzima maha i kod nas. Ukoliko se ne registruju na vrijeme domeni koji sadrže naziv vašeg brenda (firme, udruženja, proizvoda ili usluge), to je ozbiljan propust koji može oslabiti brend i poziciju na internetu i zato je uvijek preporučljivo registrovati što više istoimenih domena, pa čak i neke slične nazive domena u cilju što bolje zaštite imena firme i brenda na Internetu.

domene-brend

Biranje naziva domena mora da bude pažljivo urađeno. Dobro izabran naziv domena će biti lakše upamtiti, upadljiviji je i imaće više posjeta. Registracijom vlastite domene osiguravate prisutnost vašeg brenda na internetu.

Kako odabrati ime domene?

Znate li šta znači .com? Ukoliko mislite da se odnosi na komunikaciju ili računar, pogriješili ste. Domena .com označava komercijalno. Iznenađeni ste, zar ne? Baš kao što .org označava organizaciju i .edu obrazovanje, web sufiks može dati veliki uvid u vrstu informacije koje možemo pronaći na toj web adresi.

Morate voditi računa o tome da će vas vaši korisnici naći i zapamtiti pomoću domene. Na društvenim mrežama i na tražilicima, domena je prvenstveni način na koji korisnici identificiraju kome pripada poveznica i na čije stranice će ih odvesti.

Odaberite .ba domenu ako je vaše poslovanje primarno vezano uz Bosnu i Hercegovinu. Ako ste pak okrenuti prema međunarodnom tržištu, .com domena ima prednost jer je univerzalna i vrlo lako ju je registrovati, bez posebne papirologije.

Domena, odnosno brend korisnicima mora biti pamtljiv. Na to kako vas ljudi percipiraju možete utjecati jedino ako vas se sjećaju. Izbjegavajte domene koje je teško napisati. Prilikom kreiranja domene jednostavnost je itekako poželjna. Kako bi korisnici imali osjećaj vjerodostojnosti i povjerenja, morate odabrati domenu koja dobro zvuči. Također, naziv domene bi trebao biti kratak, najviše jedna ili dvije riječi. Najpopularnije web stranica u prosjeku imaju dužinu domene do 7 znakova.

U okviru mojWeb MIDI, MAXI i PREMIUM paketa je uključen trošak registracije jedne domene, a uz mojWeb MINI paket registracija domene se plaća dodatno (cjenovnik). Na sve mojWeb stranice moguće je postaviti domenu koju već imate registrovanu.

U svakom slučaju, nemojte čekati, registrujte vlastitu domenu dok je još dostupna.

Ako želite da novosti, savjete i interesantne sadržaje vezane za web dizajn, online marketing i sl. dobijate e-mailom prijavite se na naš newsletter.