Šta su Web kreatori i kako ih birati?

0

Web kreatori (website creators, website builders) su alati koji omogućavaju izradu web stranica bez ručnog unošenja koda. To su jednostavna sučelja iza kojih se krije skup kompleksnih i efikasnih rješenja koja nam pomažu pri kreiranju web sadržaja. Drugačije rečeno, web kreatori nam pomažu pri kreiranju online sadržaja, a da pri tome ne moramo imati predznanje o web razvoju (web development) i web dizajnu (web design) i ne moramo razmišljati kako to sve sklopiti da radi zajedno.

Ako pogledate sliku ispod, primijetit ćete da sasvim jednostavno postavljanje (drag&drop) i podešavanje elementa na stranici rezultira kompleksnim kodom (code) koji se u pozadini slaže za vas, a da vi o tome ne morate brinuti.

mojweb-web kreator-slika-1

Koje su prednosti web kreatora?

Brz dolazak do rješenja

Standardnim metodama kreiranja online sadržaja, u vlastitom aranžmanu, najveći dio vremena provedemo pri dizajniranju korisničkog sučelja (web design) i programiranju istog (web development). Pri tome, dolazak do rješenja koje je ujedno efikasno, funkcionalno i profesionalno (kompletna web stranica) implicira prethodno sticanje programerskog i dizajnerskog znanja i iskustvo rada u ovom području. Moguća je i opcija u kojoj ćete platiti nekoliko stotina pa čak i hlijada maraka nekom da to sve završi za vas, što ponovo ne uključuje infrastrukturni dio web stranice kao što su hosting, domena, održavanje i sl.

Dobra vijest je da to više nisu jedine dvije opcije. Osmišljeni su “WYSIWYG” (What You See Is What You Get ili u doslovnom prevodu Ono što vidiš to dobijaš) web kreatori koji omogućavaju brz dolazak do rješenja i manje brige o platformi koja se nalazi u pozadini.

Brige o tehničkoj podršci i održavanju svedene na minimum

Pored održavanja sadržaja, ostatak našeg vremena provest ćemo na održavanju vlastitog sistema u koje spada: briga o ažuriranju platforme, dodataka, briga o bazama podataka, o hosting-u, web analize, optimizacija za tražilice (SEO) itd. Uz sve navedeno, lako je uvidjeti da briga o stranici može biti vrlo zahtjevna i da zbog toga naš primarni posao može trpiti.

Sa web kreatorima su brige o tehničkoj podršci (support) svedene na minimum jer se oslanjamo na kompaniju koja pruža ove usluge i računamo na to da će otkloniti sve probleme sa svog sistema i da će sistem držati ažurnim. Tako da se provedeno vrijeme pri kreiranju stranice svodi na ono najbitnije, kreiranje kvalitetnog sadržaja.

Veliki izbor unaprijed dizajniranih tema

Nekada, i pored najbolje namjere, u dizajnerskom smislu ostanemo nedorečeni, ili jednostavno ne znamo odakle da počnemo sa kreiranjem sadržaja. Kada ste sami svoj majstor, često prođe dosta vremena prije nego pogodite sve boje i kombinacije elemenata koje želite na vašoj stranici.

Web kreatori taj problem obično premoste tako što pružaju veliki izbor unaprijed dizajniranih tema sa inicijalnim sadržajem, koje je moguće iskoristiti kao polaznu tačku. A, ako vam se odabrana tema ne sviđa, onda na jednostavan način možete izabrati drugu te vidjeti kako se slaže sa vašim sadržajem. Tako da je širok izbor tema veliki plus.

Na koje elemente obratiti pažnju pri izboru web kreatora?

Jedan blog post nam sigurno nije dovoljan da opišemo sve elemente na koje treba obratiti pažnju pri izboru web kreatora. Neki elementi su bitni, drugi manje bitni, a mi smo za vas izdvojili generalno najbitnije.

  1. Podrška (support).

Nemali broj puta se desi da izborom „jeftinih“ servera, kompanija koje se nalaze „preko bare“, vaša svježe dizajnirana stranica na koju ste potrošili sate i sate vremena dizajnirajući i slažući sadržaj zbog nekog razloga ne radi. A kada pošaljete zahtjev podršci (support ticket) čekate 6-9 sati na odgovor jer ta kompanija jednostavno nije u vašoj vremenskoj zoni! Tako, dok vi izmijenite 5-6 email-ova prođe i nekoliko dana dok vašu stranicu ne dovedete u red. I tek onda shvatite zašto imaju implementiran model mjesečnog plaćanja, jer jedan mjesec koristite njihove usluge, a već sljedeći, nezadovoljni, tražite drugo rješenje. Zato, obratite pažnju na pristupačnost službe tehničke podrške.

  1. Mogućnosti web kreatora i jednostavnost upotrebe.

Često su ta dva zahtjeva u koliziji. Bitno je naći web kreator koji nudi optimalan balans ta dva uglavnom oprečna zahtjeva. Mogućnosti web kreatora su obično navedene na web stranici, a obavezno pogledajte i reference  gdje možete vidjeti kakve je sve web stranice moguće praviti sa odabranim web kreatorom. Moć web kreatora i način na koji radi je najlakše pogledati kroz demonstraciju rada na stranici u video tutorijalima.

  1. Optimizacija za tražilice (SEO) i geo lokacija servera.

Ako vaš posao nudi lokalne usluge (u vašem bližem ili širem regionu / govornom području) jako je bitno koristiti web kreator koji u sebi ima sve elemente koji su bitni za SEO (Search Engine Optimization), te servere (web servers) koji se nalaze što bliže ciljanom području. O SEO faktorima i njegovom uticaju na vaš posao možete pročitati više u našem odvojenom blog članku: Kako do bolje pozicije na tražilicama?

A što se tiče geo lokacije servera, objašnjenje je jednostavno, što su serveri bliži, to im korisnici sa tog područja brže pristupaju. Ovu tačku je inače lako previdjeti.

I za kraj, ako želite, odmah isprobajte sve prednosti jednog moćnog web kreatora. MojWeb je jedini web kreator na našem jeziku i sa lokalnom podrškom, a možete ga potpuno besplatno isprobati i već danas napraviti svoju web stranicu: 

A za još zanimljivih sadržaja, prijavite sa na naš newsletter.