Web hosting pojmovi

0

Kada ste novi u svijetu web hostinga, nije lako razumjeti mnoštvo pojmova koje koriste web hosting kompanije. Većina web hosting kompanija nema vremena, a i ne pokušava da ovu terminologiju objasni početnicima, a rezultat toga je potpuna zbunjenost.

web-hosting-izrazi-NOVI

U nastavku navodimo najčešće korištene web hosting izraze koje ste možda ranije susreli ali niste znali njihovo značenje:

 1. Domain Name Server (DNS)

Internet se sastoji od IP adresa. Bilo bi jako teško za nas pristupiti internet stranicama, ako bismo trebali koristiti IP adrese umjesto na primjer www.xyz.com. Domain Name Server je naziv koji je nama ljudima lako shvatljiv i koji mi koristimo umjesto niza brojeva koji predstavljaju IP adrese. Nazivi domena su alfanumerički i možemo ih lako zapamtiti. Domain Name Server je Internet servis koji mijenja nazive domena u IP adrese i vodi nas do tražene stranice kada pokušavamo pristupiti koristeći naziv domene, npr. www.xyz.com, umjesto niza brojeva (npr. 123.234.345.456).

 1. CPanel

CPanel je engleska skraćenica koja u prevodu znači “kontrolna tabla” web hostinga. Vrlo je slična Control Panelu na Windows sistemima. Ova kontrolna tabla vam omogućava da upravljate aktivnostima koje se tiču vašeg web hosting računa. Možete učitavati datoteke, slike i kodove za vaše web stranice prijavom na CPanel.

 1. Backup (Sigurnosna kopija)

Usluga backup-a ili snimanja sigurnosne kopije web stranice je sada u standardnoj ponudi većine hosting kompanija, a zapravo znači da se periodično snimaju kopije svih stranica na serveru, tako da u slučaju bilo kakvog problema (hakerski napad i sl.) možete vratiti sigurnosnu kopiju.

 1. Bandwidth (transfer podataka)

Količina podataka koja se može prenositi između vaše web stranice i posjetitelja. Bandwidth za osnovne web stranice bi trebao biti između 10 i 20GB. Što više posjetitelja web stranice imate, više bandwidth-a će vam trebati. Hosting video i audio sadržaja zahtijeva više bandwidth-a nego običan tekst.

 1. FTP (File Transfer Protocol)

FTP je internetski protokol koji vam omogućava upload i preuzimanje datoteka. FTP klijenti su korisni za upload datoteka s računara na vaš web hosting prostor.

 1. Content Delivery Network (CDN)

CDN je mreža distribuiranih servera. Na primjer, svaki put kad pokušate pristupiti internet stranici iz SAD-a, CDN mreža neće pozvati server u SAD-u, nego će vam pružiti potrebni pristup sa servera najbližeg vama. Ovaj sistem koristi geografski položaj korisnika za rukovanje zahtjevima za pristup. Ova vrsta distribuirane mreže povećava brzinu pristupa vašoj web stranici, jer umjesto da kontaktirate server u Americi, kontaktiraćete server u Mađarskoj, Njemačkoj, ili nekoj drugoj zemlji koja je bliže nama.

 1. SSL certifikat

SSL je skraćenica za Secure Socket Layer, instaliranjem ovog certifikata na vašem web hostingu, svaka veza koja se uspostavi je uspostavljena samo sa računarom korisnika i nijedan drugi računar ne “prisluškuje”. Ovaj alat koristi enkripciju i kriptografiju za čuvanje podataka koji se prenose preko Interneta na siguran način. Nikada nemojte koristiti Vašu kreditnu karticu na lokaciji koja nema instaliran SSL certifikat.

 1. Top Level Domain (TLD)

Poslednji dio domena se naziva domena najvišeg nivoa (TLD). Na primjer, ‘.com’ je TLD od www.xyz.com. Neki od uobičajenih TLD su .com, .net, .info, .org, .biz itd.

 1. Subdomain (poddomena)

Domena je www.xyz.com, dok je njena poddomena www.blog.xyz.com. Kompanije često korporativne blogove postavljaju na poddomene. Postavljanje bloga na poddomeni vaše korporativne stranice je jedan od najboljih načina za povećanje dolaznih linkova.

 1. Uniform Resource Location (URL)

Adresa web stranice, ili ponekad se odnosi na format web adrese. Primjer: www.xyz.com.

 1. Whois

Whois stranica sadrži sve detalje vezane za određenu domenu. Ova stranica će vam dati podatke o pravnom subjektu ili fizičkom licu koje je vlasnik domene. Također možete saznati IP adresu domene koristeći ovaj Whois protokol. Vlasnik domene uvijek može platiti da sakrije ove detalje iz sigurnosnih razloga.

 1. Internet Service Provider (ISP)

Kompanija koja pruža korisnicima pristup Internetu, obično kroz modem, DSL ili kablovsku vezu.

 1. IMAP (Internet Message Access Protocol)

Vrsta prihvatanja e-maila koja zadržava kopiju e-maila na serveru sve dok se ne obriše.

 1. Post Office Protocol (POP)

Postupak preuzimanja e-maila sa servera. Većina web hosting kompanija koristi POP 3.

 1. SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)

Glavna i najraširenija metoda za slanje i primanje e-maila.

 1. Webmail (SquirrelMail, Horde i RoundCube)

Web sučelje koje vam omogućava slanje, primanje i odgovaranje na e-mail. To jednostavno znači da možete imati pristup svom e-mail računu pomoću web preglednika (browsera). Popularni webmail software-i su SquirrelMail, Horde i RoundCube.

 1. Zone Files (DNS zonski fajlovi)

To su najjednostavniji i najvažniji fajlovi koji se odnose na DNS. Zonski fajlovi su ​​tekstualne datoteke čiji se sadržaj može mijenjati. Oni sadrže svaki detalj vezan za Domain Name Server. Sadržaj ovih fajlova možete mijenjati sa programima kao što je Notepad.

 1. Vrijeme propagacije

Vrijeme propagacije je količina vremena koja je potrebna DNS-u za ažuriranje novih datoteka na serverima koji se nalaze na različitim geografskim lokacijama. Dakle, kad god ažurirate DNS postavke, vaša hosting kompanija će obično napomenuti da će biti potrebno između 24 i 48 sati da bi promjene stupile na snagu. Ovih “24-48 sati”, nije ništa drugo nego vrijeme potrebno za propagaciju.

 1. RAID

RAID je skraćenica koja bi se mogla prevesti kao “obilan niz jeftinih diskova”. Ovo je koncept virtualizacije memorije koji se koristi za povećanje brzine i redundantnosti podataka. Različiti fizički diskovi se kombinuju kako bi zajedno poboljšali performanse podataka.

 1. SAN

Storage Area Network je high-speed mreža (mreža velike brzine). Svi fizički diskovi su direktno povezani sa serverom preko SAN mreže, što u konačnici povećava brzinu pristupa podacima.

 1. Virtual Private Network (VPN)

Virtuelna privatna mreža (Virtual Private Network) je tehnologija od vitalnog značaja jer pomaže kompanijama da uspostave sigurnu vezu na internetu. Svaka važnija institucija kao što su multinacionalne korporacije, vladine agencije i obrazovne ustanove koriste VPN. Evo primjera: www.xyzskola.com/vpn. Ova tehnologija omogućava registriranim korisnicima da pristupe sajtu na siguran način.

 1. Solid State Drives (SSD)

Solid State diskovi su alternativa za HDD. SSD-ovi su puno brži, jer nemaju pokretnih dijelova. U praksi, to znači da će se vašim web stranicama moći pristupiti znatno brže u odnosu na web stranice koje imaju hosting na drugim vrstama diskova. Dakle, ako imate izbor između SSD hostinga i neke druge alternative, definitivno biste trebali izabrati SSD Hosting, a LEFTOR D.O.O.  je hosting kompanija koja nudi hosting sa Solid State diskovima.

 1. .htaccess

.htaccess datoteka je konfiguracijska datoteka koja se koristi na Apache web serverima za kontrolu raznih opcija na serveru. Radi se o običnoj tekstualnoj datoteci koja omogućava da se naprave jedsotavne redirekcije stranica, da se zaštiti određeni direktorij na serveru sa lozinkom i još dosta toga.

Nadamo se da će vam ova kratka objašnjenja pomoći da bolje definišete svoje zahtjeve i odabere pravu uslugu.

Prednost mojWeb usluge i sistema je u tome da vam nije neophodno da sve ovo poznajete da bi upravljali svojom web stranicom i mailovima.

Samo naprijed i napravite vašu stranicu najboljom na svijetu!

Ako želite da novosti, savjete i interesantne sadržaje vezane za web dizajn, online marketing i sl. dobijate e-mailom prijavite se na naš newsletter.